Minnespåverkan och koncentrationssvårigheter

Det finns vissa indikationer att låga östrogennivåer kan påverka minnet och koncentrationsförmågan. Det vi dock vet, är att stressnivå, sömnen och alkoholintag påverkar. Då klimakteriet i sig är en stress på kroppen och påverkar våra signalsubstanser gör det att många av oss sover sämre och kanske tar ett glas vin eller två för att varva ner. Det är extra viktigt att prioritera oss själva i denna period i livet.

Du som är i klimakteriet och har ADHD och ADD kan uppleva att ditt handikapp blir än värre vad gäller exempelvis koncentrationsförmågan. Detta är beroende av de sjunkande könshormonnivåerna och påverkan på signalsubstanserna.

Läs även under ”Deppig och låg självkänsla” om du vill veta mer om signalsubstanser och hur det påverkas oss alla i denna fas i livet. 

Egenvård 

Försöka varva ner och ha regelbundna vanor, om du tycker att ditt minne eller din tankeförmåga inte är som vanligt. Det finns några viktiga nyckelstenar som är viktiga för att minnet ska fungera så bra som möjligt. Sov ordentligt. Sömn behövs för att din kropp och din hjärna ska få återhämta sig och kunna bearbeta intryck. Läs även mer om sömn under symtom ”Trött och energilös”.

Försök att minska på stress i ditt liv. Stress kan påverka korttidsminnet till det sämre. Undvik också alkohol. Alkohol är en välkänd orsak till minnesproblem. Även ett mindre alkoholintag stör sömnen. Motion påverkar hjärnan positivt och hjälper bland annat till att förbättra minnet. 

MenoMighty kan hjälpa dig med ett individuellt anpassat motionsprogram eller om du känner behov av att reda ut dina tankar, kontakta vår samtalscoach.  

⇢ Läs mer om vårt träningsprogram

⇢ Boka tid hos samtalscoachLänk till referenskällor