Deppig och låg självkänsla 

Det kvinnliga könshormonet östrogen har ett nära samband med hormonet serotonin. Serotonin är en signalsubstans som bland annat påverkar vårt välbefinnande och vårt humör. Merparten av vårt serotonin hittar vi i vårt mag-tarmsystem. Serotoninet är ursprungligen en aminosyra, och aminosyror är det som bildas när protein bryts ner i vår mag-tarmkanal. 

Många av oss kvinnor blir rekommenderade receptbelagda SSRI-läkemedel när vi uppvisar symtom som depression. SSRI står för Selective Serotonin Reuptake Inhibitors. Eftersom östrogen är en antagonist till serotonin behöver hormonbehandling övervägas, i det fall det är möjligt. 

Även progesteron har en ångestdämpande och lugnande effekt, och det är ju detta hormon som sjunker först och snabbast i klimakteriet. 

Egenvård 

Finns det något vi själva kan göra för att öka vårt välbefinnande och vårt serotonin? Ja, absolut. Att röra på oss (exempelvis en promenad), att vistas i solen, äta en balanserad kost (med protein!) och att undvika stress under längre perioder. Även massage har visat sig öka serotoninnivåerna rejält!

Det finns studier som tyder på att omega-3 och D-vitamin hjälper kroppen att ta upp och använda serotonin. Fynden från dessa pekar mot att man bör optimera sitt intag av de två näringsämnena för att få rätt nivå av serotonin i kroppen. MEN – inga tillskott i världen hjälper om man inte har en grund att stå på genom en varierad och balanserad kost, rörelse i vardagen och en god sömnhygien! 

MenoMighty kan hjälpa dig med kostanalys för att utreda om din kost eventuellt kan behöva förändras så att du får i dig alla näringsämnen. Det kan också vara så att du behöver bolla ditt mående och livssituation med någon. Kontakta då vår Samtalscoach. Alternativt att du överväger systemisk hormonbehandling. I klimakterierådgivning kan vi hjälpa dig vilka frågor du behöver ställa till din läkare, och vilken information du själv bör delge.

⇢ Läs mer om vår kostanalys

⇢ Boka tid med samtalscoach eller för klimakterierådgivning



Länk till referenskällor