Viktuppgång 

Många av oss upplever att kilon smyger sig på när vi passerat 40. Det kan finnas flertalet orsaker till detta. Stress och för lite kvalitativ sömn till exempel. Du har säkert själv upplevt att du i perioder med lite sömn och hög stress drar dig till skräpmat, som innehåller socker, fett och salt? Gärna i kombination! 

Förändringen av hormoner är ett stresspåslag för kroppen bara det, så vi behöver vara snälla mot oss i den livsfasen. Som om inte det vore nog, så blir vi ofta mer stillasittande med åren och tappar dessutom muskelmassa över tid. Det i sin tur leder till att vi har ett lägre energibehov. Har vi dessutom övervikt sedan tidigare kan vi uppleva att våra symtom blir värre, då östrogen delvis bildas i vår fettmassa. Det är också därför det upplevs svårare att gå ner i vikt nu, eftersom kroppen tycker att fettdepåerna är alldeles utmärkta för att hålla uppe östrogennivåerna i kroppen. 

Egenvård viktuppgång 

Beroende på dina egna förutsättningar, kan man i den här åldern behöva göra en kostanalys. Får du i dig allt du behöver, rätt kaloriintag? Träning, motion eller rörelse kan också behöva omvärderas. Är du väldigt stressad i din vardag kanske du ska släppa högintensiv träning till förmån för en promenad exempelvis. Styrketräning för att du bygger muskelmassa och på det sättet ökar ditt energibehov. Att äta alldeles för lite kalorier stressar kroppen, och det gör det också svårare för dig att få i dig alla näringsämnen du behöver! 

MenoMighty kan hjälpa dig med kostanalys och även titta på andra faktorer som rörelse, stress och sömn. Därefter får du en individuellt anpassad rekommendation och en regelbunden kontakt med kostrådgivare. Om du behöver reda ut vad som stressar dig och hur du kan förändra detta rekommenderar vi att du tar kontakt med vår samtalscoach. 

⇢ Läs mer om vår kostanalys och träningsprogram

⇢ Boka tid med samtalscoachLänk till referenskällor