Trött och energilös

Många kvinnor i klimakteriet upplever en störd sömn eller att man inte får samma kvalitet av sömn som tidigare. Nedan egenvårdsråd är allmängiltiga, men bör uppmärksammas lite extra när vi befinner oss i klimakteriet.

Egenvård när du är låg på energi 

Se till att du kommer ut i dagsljus, helst solljus, varje dag. Det påverkar produktionen av melatonin, vilket i sin tur påverkar insomning på kvällen.

Varva ner 1-2 timmar innan du ska sova, och försök undvika skärmaktivitet, eller över huvud taget aktivitet som är mentalt krävande.

Ät inte en stor måltid nära läggdags, då den aktiverar matsmältningssystemet och stör sömnen. Något lätt går bra att äta, för det är inte heller bra att lägga sig hungrig.

Dryck med koffein i (kaffe, te, cola-dryck) bör du undvika minst fem timmar innan läggdags. Detta gäller också alkohol.

Ha lagom varmt i sovrummet, mörkt och tyst. Ett svalt sovrum är extra viktigt för dig som upplever att värmevallningar stör din sömn.

Tänk på att det inte enbart handlar om antalet timmar du ligger i sängen. Om vi inte får den viktiga djupsömnen, kommer vi inte vakna utvilade. Hjälpmedel finns för att analysera om vi får en god kvalitativ sömn, såsom Apple watch eller Oura ring.

Att röra på sig och motionera kan hjälpa även sömnen, och nej, det behöver inte innebära att du måste gå till gymmet. Det är också viktigt att du får i dig all den energi och näring du behöver. Vi kan hjälpa dig med både kostanalys och motionsprogram.

⇢ Läs mer om vår kostanalys


Om du trots allt inte kommer till rätta med sömnen kan melatonin hjälpa. Det finns både receptfritt på apoteket och receptbelagt via läkare.

Länk till referenskällor