Torr och kliar 

Hud, hår och naglar är alla beroende av en varierad och näringsrik kost. Aminosyror (protein), Vitamin A (retinol) och B-vitaminer är exempelvis viktiga. Även andra vitaminer och mineraler påverkar. Naturligtvis också att vi får i oss tillräckligt med vätska, som dryck eller via kosten. 

Kliande örongångar 

En del upplever att det kliar mer än vanligt i örongången. Även detta kan bero på att vår hud är mer torr. Ta en tops, rulla den i hudlotion (exempelvis Canoderm eller Miniderm) och använd den som när du gör rent örat från vax. Det finns också receptfria produkter på apoteket, såsom oljespray. Observera att kliandet också kan ha andra orsaker, såsom eksem eller inflammation, så om det inte blir bättre, uppsök läkare. 

Hud och naglar   

Vårt naturliga åldrande gör att vi över tid får en sämre förmåga att behålla fukt i huden, vilket gör att vår hud kan upplevas torr och kliande. Vi får också en sämre elasticitet i huden, vilket gör att vi får linjer och rynkor. En tunnare, torrare hud gör också att vi med tendens till eksem och hudirritation kan uppleva att detta blir värre. 

Studier pekar på att lägre nivåer av östrogen är associerat med att huden blir torr, tunn, att rynkor/linjer uppstår och att huden har något lägre läkningsförmåga än tidigare. 

Vissa kvinnor kan också få problem med finnar och plitor. Även detta beror på en obalans mellan könshormonerna.

Egenvård hy 

Att bevara fukt primärt är av vikt om vi upplever att vi har torr hy (även när vi har fet hy behöver vi fukt!). Använd hudvårdsprodukter som stimulerar produktionen av kollagen, exempelvis retinol och olika typer av peptider. Peptider är för övrigt aminosyra, som allt protein bryts ner till som vi äter. Var försiktig med retinol och syror om du har känslig hy. Om du vill prova, köp en produkt med låg andel av det verksamma ämnet och trappa upp användningen, för att försiktigt tillvänja huden. Retinol kan också hjälpa till med linjer, akne, pigmentering och texturen i stort. Hyaluronsyra har stor vattenbindande förmåga. Den bildar en film på huden, som en fuktbarriär och är utmärkt att ha under den vanliga dag- eller nattkrämen. Glöm inte att använda solskyddsfaktor.

⇢ Boka tid med vår hudterapeut

Sköra naglar 

Även naglarna blir påverkade av sjunkande hormonnivåer. Naglarna blir skörare och kan även skiva sig och gå sönder lättare.

Egenvård naglar 

Använd nagellack eller förstärkning om du tycker att naglarna bara går sönder. Nagelolja kan göra underverk för naglar och nagelband om du använder det frekvent. Undvik att använda naglarna som verktyg (jodå, det är många kvinnor som gör det, tro mig)! 

MenoMighty kan hjälpa dig med kostanalys för att utreda om din kost eventuellt kan behöva förändras så att du får i dig alla näringsämnen.  

⇢ Läs mer om vår kostanalysLänk till referenskällor