Mun 

Många upplever en muntorrhet i klimakteriet. Det kan påverka vår munhälsa och är viktigt att åtgärda. Spottkörtlar är delvis beroende av hormoner för salivproduktion och med åldern så har vi därför större risk att få tandköttsproblem, blottade tandhalsar och känsliga tänder. Det finns också studier som påvisar att lägre östrogen i kroppen kan påverka hur vi upplever smaker. 

Egenvård mun 

Det finns bland annat receptfria sugtabletter som kan användas för att öka salivproduktionen. Produkter, som exempelvis tuggtabletter, med Xylitol ökar inte bara salivproduktionen och motverkar karies, utan har också ett bakteriellt skydd i munnen. Det är också viktigt att du besöker din tandhygienist och tandläkare regelbundet för den allmänna munhälsan. 

När det gäller våra tänder och skelett, är det viktigt att tillgodose kroppens behov av vitamin D och kalcium. Också visst livsstilsförändringar kan hjälpa dig att behålla friska tänder och tandkött, som att sluta röka och att dra ner på sockerhaltiga livsmedel och drycker. Om du har torr mun kan det också hjälpa att minska koffein- och alkoholkonsumtionen. Alkohol stör för övrigt även sömnen. 

MenoMighty kan hjälpa dig med individuella råd vad gäller din munhälsa. Boka då tid hos vår tandhygienist. 

⇢ Boka tid hos tandhygienistLänk till referenskällor