Min story - vem jag är och varför jag valt att starta MenoMighty.

Min Story.

Det började när jag var sisådär 45 år, så spot-on vad som är ”normalt” att gå in i förklimakteriet. Jag har aldrig upplevt vallningar – tyvärr. För det är det som läkarna är mest bekanta med… 

Jag trodde att jag hade gått in i väggen, och det trodde läkaren med. Då jag alltid varit en högpresterande person som livnärt mig på min hjärnverksamhet som affärsutvecklare, var ju detta en smärre katastrof. Det jag blev erbjuden var SSRI. Inte helt ovanligt. Är helt säker på att många kan relatera här? Jag känner dock min kropp och knopp relativt väl och förstod någonstans att det inte var svaret.  

Så jag började söka, läsa och ta del av andra kvinnors upplevelser. Snart ramlade polletten ner. Att jag var i förklimakteriet, och att det troligen var en brist på progesteron och östrogen som gjorde att jag hade inte bara hjärndimma, utan även problem med minnet, sömnen och min energinivå. Jag gick också upp i vikt.  

För nu snart tio år sedan, gick det att beställa progesteron via nätet, vilket jag gjorde (jag rekommenderar dock dig att gå till en kunnig läkare/gynekolog om du vill ha hormonersättning!). Efter bara någon vecka började jag känna mig som mig själv igen! Puh! Eller? 

Det är först nu, tio år senare, som jag börjar närma mig menopaus och har tyvärr genomlevt en hel del symtom, som jag med den kunskap jag har idag, förstår är kopplat till klimakteriet. Rinnande ögon, öron som kliar, en högst obehaglig värk i musklerna, min allergi som förvärrats, obefintlig sexlust, en sämre självkänsla. Ja, listan är lång, men, inga vallningar. Eller, jo, EN har jag nog haft. Tror jag. 

Under den här tiden har jag också gjort en hel del livsstilsförändringar. Jag har flyttat närmare naturen, jag blev egenföretagare för några år sedan för att kunna äga min tid fullt ut. Jag har också lagt om min träning. 

Spinningsinstruktör som jag är, har jag dock insett att min kropp idag inte svarar bra på för mycket högintensiv träning. Styrketräning, skogspromenader och yoga är en större del av mitt träningsprogram idag. Jag har också släppt en del vänner och månar om min tid och mående på ett sätt jag inte gjorde för 10–15 år sedan. 

Det är en resa, och en individuell sådan. Det finns inga quick fixes eller one-size-fits-all på den här resan. Det är någon jag lärt mig och som jag vill stödja andra kvinnor i. Därför har jag startat MenoMighty. För att samla information, samarbetspartners och forskning i ämnet på ett och samma ställe. Precis en sådan sida jag önskade att jag hade ramlat över för tio år sedan.